Literaturfest XIV: de beelden

We hebben een paar weekjes kunnen bijkomen. Onze voluptueuse regisseur Stephane Kaas heeft die tijd genomen om de beelden terug te kijken, wat te schaven en de pipse wangen van onze presentatoren van kleur te voorzien. Dit is het resultaat.

Ten eerste: Heleen van Royen
De koningin van Portugal besprak bij ons aan tafel De Kaart en het gebied van Michel Houellebecq. Het ging over de vertaler, de zelfmoord van de schrijver, eenzaamheid, de vrij markt als levensopvatting, liefde. Alles eigenlijk. Van Royen bespreekt het boek bedachtzaam, spannend als altijd. En we speculeerden waarom Michel Houellebecq verdween, direct na een mailtje van Heleen.

Ten tweede: Spinvis
Ben je ook schuldig als je leest over perverse seks en geweld? Spinvis maakte ons guilty by association. Hij bracht namelijk mee: De Necrofiel van Gabrielle Witkop. Een boek over, wie had dat gedacht, iemand die graag lijken doet. Op een weinig kieskeurige manier. Maar dit is niet zomaar een provocerende gimmick. Het boek van Witkop is zeer beroemd. En prachtig. Spinvis legt uit waarom. Over zijde vlinders.

Ten derde: De Podcast en Bas Heijne
Bij elke Literaturfest wordt er ook een podcast opgenomen. Omdat we begonnen als podcast en omdat podcasts cool zijn. Bas Heijne koos een boek uit en hield na afloop een mini-college om alle misverstanden recht te zetten. Dit keer ging het over Dora Bruder van de Franse schrijver Patrick Mondiano, over een Joods meisje dat midden in de oorlog van huis wegloopt. En dan, terloops, een bijzonder warm moment: Toine en Bas Heijne waren het met elkaar eens.

Ten vierde: Spinvis Speelt
De avond werd onderbroken door Spinvis. Terwijl hij aan het soundchecken was bleek ons bad lek te zijn (een ramp, begrijpt u wel). Maar Spinvis liet zich niet storen. Hij soundcheckte rustig door. Dit is het resultaat. Spinvis speelt: Club Insomnia en Kom Terug.

Tot slot: Herman Koch
Een boek zonder plot. Dat kon er ook nog wel bij. Maar laat het aan Toine en Herman Koch over om het toch uit te leggen: F van het Duitse literaire wunderkind Daniel Kehlmann. Een boek waarvan je ‘een beetje gaat mompelen’ zoals Herman Koch zegt. Onze opname van het geluid helpt ook niet, waarvoor excuus, maar fier overeind blijft: Kehlmann is zowaar een Duitser met humor (no offence).

De volgende Literaturfest is 28 maart. Met: Etgar Keret, Micha Wertheim en Ellen Deckwitz. Kaarten hier. Game on!