De autonauten van de kosmossnelweg

Autonauten-voorplatVorig jaar mei was Charlotte Mutsaers bij Literaturfest te gast om met ons te spreken over De autonauten van de kosmossnelweg van de Argentijnse schrijver Julio Cortazar en zijn vrouw Carol Dunlop. Het was een memorabel gesprek, ondanks dat bijna niemand in de zaal het boek kende en het bovendien niet meer verkrijgbaar bleek. Mutsaers vertelde over Cortazor en de reis die hij in 1982 maakt met zijn doodzieke vrouw Carol Dunlop, ook een schrijver. Dunlop overleed vlak daarna, Cortazar zelf overleed twee jaar later.

Mutsaers vertelde zo bevlogen, dat iedereen onmiddellijk de knip trok om het boek aan te schaffen. Maar dat kon dus niet. Nu, een jaar later, brengen onze broeders van Das Magazin het boek opnieuw op de markt. Vrijdag, tijdens de volgende Literaturfest, zullen we het boek feestelijk (en met brute kracht) presenteren.

Vanavond vertelt Charlotte Mutsaers over het boek bij De wereld draait door. Het boek bestel je hier, in de Das Mag Shop.

Femke Halsema bespreekt politieke memoires uit Canada

Femke Halsema is oud-politiek leider van GroenLinks en nu documentairemaker, correspondent, bestuurder en…, hoogeëerde gast bij Literaturfest aanstaande zaterdag. Ze neemt Vuur en as. Succes en falen in de politiek van Michael Ignatieff voor ons mee.

Canadees Ignatieff leidde het rustige leven van een academicus en schrijver in Harvard toen ‘drie mannen in het zwart’ hem in 2005 vroegen politiek leider te worden van de Liberalen, de grote middenpartij die steeds minder populair werd. Einddoel: premier worden. Ignatieff, die al dertig jaar in de VS woonde, nam uit historisch besef (zijn voorvaderen waren politiek actief) en de behoefte tot actie het aanbod aan en keerde terug naar zijn thuisland. Vijf roerige jaren in de politiek volgde, waarin hij ‘slachtoffer’ werd van de grootste smeercampagne uit de Canadese geschiedenis, georkestreerd buiten verkiezingstijd door premier Harper. Ignatieff ‘was just visiting’Langzaam leerde Ignatieff wat de echte drijfveren voor zijn politieke carrière waren en hoe belangrijk ‘standing’ in de politiek is. Hij heeft er een ontzettend indrukwekkend en rijk boek over geschreven waarin hij overtuigend betoogt dat politiek een roeping moet zijn. Schrik niet als u zaterdagavond besluit terstond de politiek in te gaan. Of zal Halsema de boodschap van het boek juist ontkrachten? Feit is in iedergeval dat weinig Nederlanders met meer autoriteit over dit boek kunnen spreken dan zij.

We zijn benieuwd!

Op Literaturfest vertellen bijzondere gasten over een boek dat veel voor ze betekent. Aanstaande zaterdag – 23 november – zijn om 20:00 uur in De Rode Hoed te Amsterdam Femke Halsema, Maxim Februari, Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) en Lucky Fonz III te gast. Kaartjes kosten acht euro en zijn te koop bij De Rode Hoed.

 

De boekkeuze van Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo)

Cas Hieltjes is de zanger van Go Back To The Zoo en een oude bekende van Literaturfest. Ooit besprak hij bij een festivaloptreden van Literaturfest De Kersentuin van Anton Tjechov, zo slim en enthousiast dat we hem gelijk uitnodigden om ook naar de Rode Hoed te komen.

Dit keer neemt hij mee ‘Ма́стер и Маргари́та,’ ofwel De Meester en Margarita van Michael Boelgakov, die minstens zo Russisch is als Anton Tjechov. Boelgakov is de cultschrijver der cultschrijvers: zijn meesterwerk De meester en Margarita rondde hij af in 1929, middenin de donkerste tijd van Stalin, elf jaar voor zijn eigen dood en zevenenveertig jaar voordat het uiteindelijk gepubliceerd werd. Want dit boek was veel te kritisch voor het communisme. Veel te grotesk ook. Veel te ranzig.

onbekend

En het gaat over eh. Tsja. Het is een satire. Over Satan, over Moskou, over Jeruzalem, Pontius Pilatus, Behemoth, Ivan de dakloze en een schrijver die alleen bekend staat als ‘The Master.’ Het een een donkere klucht, een fantasy-boek, een thriller, een diep literaire verkenning van tijdloze dilemma’s en een parodie op het dagelijks leven. Dat alles.

Iets wat wij in ongeveer een kwartier zullen bespreken.

Kaartjes kosten acht euro en zijn te koop bij De Rode Hoed. De rest van de wereld laten weten dat u gaat, kan op Facebook.

De boekkeuze van Maxim Februari

Maxim Februari, schrijver, essayist, filosoof van moraal en recht, is zaterdag 23 november te gast bij Literaturfest. Hij neemt voor ons mee: What a carve up! van de Britse Jonathan Coe.

tumblr_m2e1xewswx1qa9j5g

 

Dit boek heeft alles (ALLES) wat wij leuk vinden, zo sprak Ernst-Jan Pfauth toen hij hoorde over de keuze van Februari. Telkens als hij over het boek praat doet hij uit enthousiasme een soort eenmans wave.

Coe schreef dit boek begin jaren negentig, over de tien jaar daarvoor; over de tijd van Thatcher, Reagan en John Major; over de tijd waarin de rijken rijker werden, invloedrijker, decadenter, vrolijker en gemener. Daarin begint een schrijver (en liefhebber van de jaren zestig horrorfilm What a carve up) aan een verhaal over de – alles hebben, over de baas over zijn – familie Winshaw.

En dan, zal je net zien, wordt de familie geteisterd door een moordenaar. Net iets voor de herfstavond.

Kaartjes kosten acht euro en zijn te koop bij De Rode Hoed. De rest van de wereld laten weten dat u gaat, kan op Facebook.